Mag het eens wat zoeter zijn?

8213   2
Misschien kan je dit jaar met de feestdagen iemand verrassen met een geschenkmand met hoeve- en streekproducten?    We voorzien een assortiment aan koekjes, pralines, confituren, honing, speculaas,… Je kiest zelf een bedrag en wij stellen een mand samen.   Ook een fruit- of groentemand is mogelijk, laat het ons weten.

Een voortreffelijk duo: rode kool en de Schone van Boskoop!

rode kool met appel
Het is de ideale tijd van het jaar om eens rode kool klaar te maken.  Een rode kool is dik genoeg om ineens een grote portie te maken en een deel ervan in te vriezen. Enkele appelen mogen hierbij niet ontbreken! De Boskoop is een oud appelras dat meestal wordt gebruikt voor het maken van appeltaart, appelflappen en appelmoes.  De bonkige en harde appel heeft een ruwe roodkleurige schil en is friszuur van smaak. .

We komen stilaan in herfststemming!

DSCN1327  2
Na enkele mooie, zonnige dagen komt de echte herfst er stilaan aan. Ook in onze hoevewinkel merk je de intrede van de herfstgroenten en het najaarsfruit. Er is alweer het lekkere grondwitloof, er zijn schorseneren recht van de boer en onze spruitjes behoren ook al enkele weken tot het herfstassortiment! Vele vitaminen zitten er in de lekkere appelen en peren en de clementines zijn ook reeds zoet en sappig.    

En de spruitjes zijn daar weer!

spruitenboer
Het is zover, de eerste spruiten zijn klaar om geplukt te worden!  Ze zijn dik genoeg en zien er bovendien heerlijk uit.  De ganse winter plukken we deze kleine, groene bolletjes! Ook hebben we verschillende koolsoorten op het veld staan die de komende maanden geoogst worden.  Rode kool, witte kool en savooikool.  Typische, Belgische kolen die je moet geproefd hebben!              

Najaarsgroenten groeien goed op het veld!

DSCN1218
Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen dus het wordt stilaan kouder, donker en vochtig buiten.  De zomergroenten zoals onze erwten, primeuraardappelen en vroege boontjes zijn geoogst, op deze velden werd een groenbemester gezaaid zodat de grond kan rusten gedurende de winter. De witte-, rode- en savooikolen zijn nog volop in groei en zijn gepland om vanaf oktober te oogsten.  Ook onze spruiten maken zich klaar om geplukt te worden! Alweer heerlijke groenten van .

Nieuwe aardappelen

DSCN0741   2
Ongeveer 90 dagen hebben ze gegroeid en nu zijn ze klaar om geoogst te worden; de primeuraardappelen! Je kent ze wel: de nieuwe patatjes die je niet hoeft te schillen, eerder krabben of ‘pellen’. Nieuwe aardappelen smaken het lekkerst als je ze kookt of bakt, ze zijn minder geschikt om te frituren.