We komen stilaan in herfststemming!

DSCN1327  2
Na enkele mooie, zonnige dagen komt de echte herfst er stilaan aan. Ook in onze hoevewinkel merk je de intrede van de herfstgroenten en het najaarsfruit. Er is alweer het lekkere grondwitloof, er zijn schorseneren recht van de boer en onze spruitjes behoren ook al enkele weken tot het herfstassortiment! Vele vitaminen zitten er in de lekkere appelen en peren en de clementines zijn ook reeds zoet en sappig.    

En de spruitjes zijn daar weer!

spruitenboer
Het is zover, de eerste spruiten zijn klaar om geplukt te worden!  Ze zijn dik genoeg en zien er bovendien heerlijk uit.  De ganse winter plukken we deze kleine, groene bolletjes! Ook hebben we verschillende koolsoorten op het veld staan die de komende maanden geoogst worden.  Rode kool, witte kool en savooikool.  Typische, Belgische kolen die je moet geproefd hebben!              

Najaarsgroenten groeien goed op het veld!

DSCN1218
Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen dus het wordt stilaan kouder, donker en vochtig buiten.  De zomergroenten zoals onze erwten, primeuraardappelen en vroege boontjes zijn geoogst, op deze velden werd een groenbemester gezaaid zodat de grond kan rusten gedurende de winter. De witte-, rode- en savooikolen zijn nog volop in groei en zijn gepland om vanaf oktober te oogsten.  Ook onze spruiten maken zich klaar om geplukt te worden! Alweer heerlijke groenten van .

Nieuwe aardappelen

DSCN0741   2
Ongeveer 90 dagen hebben ze gegroeid en nu zijn ze klaar om geoogst te worden; de primeuraardappelen! Je kent ze wel: de nieuwe patatjes die je niet hoeft te schillen, eerder krabben of ‘pellen’. Nieuwe aardappelen smaken het lekkerst als je ze kookt of bakt, ze zijn minder geschikt om te frituren.          

Aspergeseizoen is begonnen!

DSCN0644
De vorige jaren kwamen de eerste asperges piepen na half april.  Maar dankzij het mooie weer van de afgelopen weken, kunnen we dit jaar vroeger oogsten! We steken dagelijks asperges, we bewaren ze in water in een koude frigo zodat ze ze kraakvers blijven.              

Voorjaarswerken op het veld

DSCN0030
Met dit mooie weer wordt er alweer hard gewerkt op het veld.   Ploegen, zaaien, planten,… Eerst starten we met ploegen; zo wordt de grond omgewoeld en krijgt hij terug zuurstof na een lange winter. Tijdens de eerste maanden van het jaar worden er verschillende groenten gezaaid en geplant.   We kijken dan uit naar de oogst van deze primeurgroenten vanaf mei! In onze serre staan de erwten en venkel er mooi bij.     .

Eigen teelt: Frivoletta

flowersprouts
Bij wijze van proef hebben wij in het voorjaar frivoletta (ook gekend als flowersprouts) geplant op het veld bij onze spruiten.   Deze zijn nu klaar om geoogst te worden. Ze zien eruit als een mini-boerenkool; het is een kruising tussen boerenkool en spruitjes. Ze groeien ook aan een stam, net zoals onze spruitjes. Ze zijn wat knapperiger in de mond en zachter van smaak dan spruitjes.  Ze zijn heel gezond: ze zitten boordevol vitamine .